Десетки хиляди жени в Исландия, включително министър-председателката на страната, Катрин Якобсдотир, 

...
Десетки хиляди жени в Исландия, включително министър-председателката на страната, Катрин Якобсдотир, 
Коментари Харесай

Десетки хиляди жени и министър-председателката на Исландия стачкуват днес

Десетки хиляди дами в Исландия, в това число министър-председателката на страната, Катрин Якобсдотир,  стопират работа - и платената, и неплатената вкъщи -  за едно денонощие в символ на митинг против разликата в заплащането на труда на мъжете и дамите, неплатената работа в дома и приканват за действия против насилието, учредено на пола, оповестява английският Guardian.

Събитието ще означи и първата целодневна стачка на дамите в Исландия през 1975 година Тогава 90 % от тях отказват да работят, това води до съществени промени, в това число и до избирането на първата в света жена президент. Протестът, прочут като  " Почивен ден на дамите " (Kvennafrí), е седмият през последните 48 години.

Целта му е да се увеличи информираността относно " систематичната " дискриминация в заплащането и насилието, учредено на пола, пред които са изправени дамите в Исландия, декларират уредниците. 

Въпреки че Исландия се счита за международен водач във връзка с равенството сред половете, оглавявайки класацията на Световния стопански конгрес за 2023 година за световната разлика сред половете за 14-та поредна година, в някои специалности исландските дами към момента печелят с 21% по-малко от мъжете, а повече от 40% са претърпели принуждение, учредено на пола, или полово принуждение.

" С тази известност на Исландия(на международен водач във връзка с равенството сред половете - бел. ред.), носим отговорност да се уверим, че отговаряме на тези упования ", сподели една от организаторките на стачката.  

  " Въпреки че резултатът ни в интернационален проект е добър, към 2023 година в Исландия цялостно тъждество не е реализирано. Все още съществува разлика в заплащането сред половете и принуждение по сексуален симптом. За да покажа взаимност с дамите, няма да работя през днешния ден и приканвам всички дами в държавното управление да създадат същото ", разгласи Катрин Якобсдотир, министър-председател на Исландия.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР